top of page
Zoeken
  • Josje

Doorzettingsvermogen: de uitdaging van het brein.


Doorzettingsvermogen……

Het is het vuur dat ons drijft om te blijven gaan, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn.

Maar wat maakt doorzettingsvermogen zo'n uitdaging? En hoe kunnen we ons brein trainen om vol te houden, zelfs als alles in ons zegt dat we moeten opgeven?


Het brein en comfortzone


Ons brein is geprogrammeerd om energie te besparen. Het houdt van routines en patronen omdat die voorspelbaar zijn en minder mentale inspanning vereisen. Deze comfortzone biedt een gevoel van veiligheid en gemak. Maar deze veiligheid is een tweeledig. Wanneer we geconfronteerd worden met de noodzaak van verandering of het nastreven van een nieuw doel, kan de comfortzone ons grootste obstakel worden.


De neiging om terug te vallen in oude patronen is niet alleen een kwestie van gewoonte; het is een diepgewortelde reactie van ons brein om energie te besparen. Deze paden van oude gewoonte zijn bekend, dus het kost ons brein minder energie om ze te volgen, zelfs als ze ons niet brengen waar we willen zijn.


Het belang van een doel.


Een helder doel voor ogen hebben is cruciaal voor doorzettingsvermogen.

Zonder een duidelijk doel of visie is het gemakkelijk om afgeleid te worden of de motivatie te verliezen, vooral wanneer de weg moeilijk wordt.

Maar een doel hebben is meer dan alleen een eindpunt voor ogen houden; het gaat ook om het begrijpen van de 'waarom' achter je doel. Waarom is dit doel belangrijk voor jou? Wat zal het bereiken van dit doel betekenen voor je leven?


De kracht van visualisatie.


Visualisatie is een techniek om doorzettingsvermogen te bevorderen.

Door je in te beelden dat je je doelen bereikt, kun je je brein trainen om de noodzakelijke wegen voor succes te zien en te maken. Visualisatie helpt ook om de motivatie te behouden, vooral tijdens de uitdagende momenten.


Maar het is ook belangrijk om jezelf in te beelden wat er gebeurt als je je doel niet bereikt. Dit is niet bedoeld om jezelf te demotiveren, maar eerder om een realistisch beeld te vormen van de consequenties van opgeven. Dit kan een krachtige motivator zijn om door te gaan, zelfs als je geconfronteerd wordt met tegenslagen.


Training van het brein.


Doorzettingsvermogen kan getraind worden. Net als elke spier in ons lichaam wordt ons vermogen om vol te houden sterker door dit te oefenen. Dit kan door kleine, dagelijkse uitdagingen aan te gaan die ons uit onze comfortzone halen. Elke keer dat we kiezen om door te gaan in plaats van op te geven, versterken we ons "doorzettingsvermogenspier'.

Dit klinkt misschien heel ingewikkeld maar ik zal je vertellen dat ik mezelf uit de comfort heb gehaald aan het begin van mijn traject door een andere route naar mijn werk te nemen of met mijn andere hand mijn tandenborstel vast te houden als ik mijn tanden ging poetsen. Voelde best gek, maar met zulke kleine dingen kun je je brein dus al trainen om uit de comfort te gaan.


Doorzettingsvermogen is niet iets dat we hebben of niet hebben; het is iets dat we kunnen ontwikkelen en versterken.. Bij HummingBrain ondersteunen we je graag op deze reis, met technieken en strategieën die specifiek zijn ontworpen om je te helpen je doelen te bereiken.


Nog een kleine tip: stap eens aan de andere kant van je bed uit. Misschien even klimmen over je partner heen 😃 maar dit daagt je brein al uit! Als we blijven doen wat we altijd doen blijft alles hetzelfde. 🧠


33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page